Пица
Малко история на пицата и как се прави добра пица
В плънката може да сложите какво си решите - шунка, салам, кремвирш, бекон,настърган кашкавал, маслини лук,чесън,чушки идр. (Ако има в плънката съставки като, например, сурово месо, пиле, суров лук, и т .н. то тяхната обработка да е предварителна - мариновани или леко запържени) - по ваше желание и фантазия -или каквото имате в хладилника, но помнете, че плънката трябва да е в умерени количества(да не е претрупана с продукти).А ко ще слагате салами или морски дарове, направете го преди печенето. Ако ще добавяте прошуто, то направете го след като пицата е готова.
За перфектното тесто за пица са нужни
- 1 кг брашно,
- 3 гр мая
- 20 гр захар,
- 50 гр зехтин Extra Virgin
- 30 гр сол.
- Брашното трябва задължително да е пресято, за да се обогати с кислород, а той от своя страна да помогне за набухването. Самото брашно трябва да финно смляно-тип 500 (италианското е тип 00) и тип 0=650
- Солта се оказва много специална съставка, тъй като от момента, в който ще я добавите, зависи успехът на цялата пица. Според италианския готвач солта трябва да се сложи последна, защото е хигроскопична. От своя страна, маята съдържа 80-85% вода, а солта може да я неутрализира. По този начин се прекъсва процесът на набухване.
- Количеството вода пък трябва да е равно на 50% от брашното, т.е на 1 кг брашно, са ни нужни около 450 милилитра вода. Тя трябва да е топла, но не гореща, за да не убие ефекта на маята.
А самата рецепта за тесто за пица предполага в съд да сложите половината вода, цялата мая, захарта и зехтина. Към тази смес добавяте брашното, а за финал солта и останалата част от водата. След като всичко бъде замесено, тестото трябва да се обработи. Месенето трябва да представлява внимателно приплъзване с длан, а не с точилка.
След като приключите с тази процедура, вземете тестото и го завийте с влажна кърпа, за да избегнете получаването на коричка. Изчакайте 20 минути и след изтичането им направете малки топки, които се поставят в някакъв съд който след това се покрива плътно с домакинско фолио, за допълнително набухване.
Ако е съхранявано добре, тестото може да се използва в следващите 6 часа. Същото тесто може да се използва за приготвянето на хляб. Разликата е, че не се правят топки за пица, а се придават формата и теглото, нужни за направата хляб.
Разстелете топчето тесто с ръце върху набрашена плоскост , като натиснете с пръсти покрая така,че да се получи крайно ръбче. Сложете в намазнена с малко зехтин тава за печене. Пицата трябва да има ръбче и да не е претрупана с продукти !!!.
Поръсете със смлени домати, или доматено пюре или с домашно приготвен доматен сос (Доматено пюре се сварява на слаб огън, добавете чесъна, босилек и сух риган , и накрая сол и черен пипер) . Гарнирайте със сирене по избор и овкусете с босилек.
Първият слой на сирене се
поставя под плънката!
Това е най-долния слой на сиренето , поставяйки го под плънката, ще се стопи по време на печене, ще се разтече и разпростре в краищата на пицата (което много хора обичат), а най-горния слой на сирене изсъхва бързо. И затова моцарелата е най-подходяща за тази цел "пластичност". Съотношението на долните и горните слоеве на сирене около 60% / 40%.
Това е най-долния слой на сиренето , поставяйки го под плънката, ще се стопи по време на печене, ще се разтече и разпростре в краищата на пицата (което много хора обичат), а най-горния слой на сирене изсъхва бързо. И затова моцарелата е най-подходяща за тази цел "пластичност". Съотношението на долните и горните слоеве на сирене около 60% / 40%.
В плънката може да сложите какво си решите - шунка, салам, кремвирш, бекон,настърган кашкавал, маслини лук,чесън,чушки идр. (Ако има в плънката съставки като, например, сурово месо, пиле, суров лук, и т .н. то тяхната обработка да е предварителна - мариновани или леко запържени) - по ваше желание и фантазия -или каквото имате в хладилника, но помнете, че плънката трябва да е в умерени количества(да не е претрупана с продукти).А ко ще слагате салами или морски дарове, направете го преди печенето. Ако ще добавяте прошуто, то направете го след като пицата е готова.
Накрая напръскайте леко със зехтин, за да се предпазят продуктите от изгаряне. Отгоре може да поръсите с риган /или прясно смлян черен пипер/.
Получената пица се пече в силно сгорещена фурна чиято температура може да достигне 400 градуса и повече-за около 8-10 минути докато е напълно опечена, в зависимост от избраната дебелина на тестото(колкото по-тънка е, толкова по-бързо става).
Получената пица се пече в силно сгорещена фурна чиято температура може да достигне 400 градуса и повече-за около 8-10 минути докато е напълно опечена, в зависимост от избраната дебелина на тестото(колкото по-тънка е, толкова по-бързо става).
Разбира се, вкусът от изпичането в пещ е несравним, но трудно постижим в домашни условия...
Да ви е сладко !!!