Ашуре
Продукти: 250 гр. жито (грухана пшеница) , 100 гр. захар,60 гр. орехи, 50
гр. стафиди, 20 гр. нишесте, 1/2 ч.л. канела
1 ванилия, 2 л. вода за житото,2г.сол ,50 мл. вода за нишестето,20г пудра захар за поръсване
Приготвяне: Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване, 2/3 от него се претриват през цедка след което се смесват с останлото жито, захарта,солта, стафидите и 1/2 от орехите. Сместта се оставя отново на огъна и като заври ,се сгъстява с размитото с малко студена вода нишесте. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в предварително намокрени с вода купички и се охлажда. При сервиране се обръща върху чиния, поръсва се със смлени или натрошени орехови ядки и пудра захар.
1 ванилия, 2 л. вода за житото,2г.сол ,50 мл. вода за нишестето,20г пудра захар за поръсване
Приготвяне: Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване, 2/3 от него се претриват през цедка след което се смесват с останлото жито, захарта,солта, стафидите и 1/2 от орехите. Сместта се оставя отново на огъна и като заври ,се сгъстява с размитото с малко студена вода нишесте. Сваля се от огъня и се ароматизира с подправките. Разпределя се в предварително намокрени с вода купички и се охлажда. При сервиране се обръща върху чиния, поръсва се със смлени или натрошени орехови ядки и пудра захар.