Мекици
Продукти: 400гр. брашно(3 чаени чаши), 250гр. леко топла
(марна)вода(1 и 1/2 водна чаша), 10 гр. мая( 1 пакетче суха мая),
захар за
тестото-(1 чаена лъжичка), сол-7 гр.(1 чаена лъжичка), олио 200 гр(1 чаена
чаша), пудра захар за поръсване(сирене,мед ,сладко- по ваше желание)
Приготвяне:
Предварително в една чаша разтваряте маята, с малко брашно и захарта, след
което се добавя към пресятото брашно, солта и хладката вода. Приготвя се, чрез разбиване гладко меко тесто(добавя се още малко вода ако тестото е
твърдо), което се оставя да втаса. С намокрени в студена вода ръце(да се
внимава да не капне вода в нагорещеното масло!) се правят мекици, които се
пържат от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасят се поръсени с пудра
захар, мед , сладко,сирене -по ваше желание.