Варено жито

  Продукти : 500 гр. жито (грухана пшеница), 200 гр. захар на пясък, 1 пакет обикновени бисквити, настъргана кора на 1 лимон,1 пакетче канела,100 гр. счукани орехи, 200 гр. пудра захар
 Приготвяне: Преди да се вари е добре груханата пшеница да се накисне за 24 във вода След това житото се измива и се залива с вода, която трябва да е десет сантиметра над него(2-3 пръста) Слага се и щипка сол .Слага се да заври в тенджера със затворен капак (Хубаво да е вечер), . Като заври котлона се намалява на слабо и се оставя да поври докато се свари добре(20-30 мин.поне) Вари се на слаб огън. Това е особено важно, защото в противен случай зърното се разпуква, но не се сварява добре и се "кашва" Сега трябва да се изсуши. Тук вариантите два -да се сложи в гевгир и да се остави една нощ или , да се изсипе на хавлия, да се покрие отгоре с още една и пак да го оставиш една нощ, докато влагата се поеме.На сутринта се разбърква с добре натрошените бисквити , натрошените орехи, настърганата лимонова кора,пожелание може да сложите и малко канела. Слага се в купички и отгоре се поръсва обилно с пудра захар. 

Популярни публикации от този блог

Празена кашичка

Колибарска салата

Шницел