Картофи на фурна със сирене и бекон
Продукти:
2 резена бекон
3 големи картофа(измити)
4 скилидки чесън (нарязани на филийки)
½ чаша разтопено масло със сол
2 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус
100 гр настъргано кашкавал или сирене
Добре измитите картофите ги подпретеот двете страни с две дървени лъжици.
Направи разрези от около половин сантиметър в картофите, но не до долу- дървените лъжици от страни на картофите ще помогнат за предотвратяване ножа да стигне до края.
Нарежете чесъна на тънки филийки.
В един от картофите, поставете парче от чесън във всеки разрез.
Извадете бекона от фризера и в друг картоф, поставете парче бекон на всеки разтрез.
Поставете картофите в тава и с четка и разтопено масло ги намажете отгоре.
В картофите с чесън, сложете няколко клончета от розмарин.
Сложете сол и черен пипер върху картофите и печете на средно предварително загрята фурна за около 30 минути.
Извадете от фурната, с четката и маслото пак ги намажете и ги върнете обратно във фурната за 30 минути. Времето може да варира в зависимост от фурната и размера на картофите.
Извадете картофите отново, и настържете отгоре сирене или кяашкавал.
Върнете обратно във фурната, докато се разтопи сиренето и сервирайте веднага.
Сервирайте като предястие или гарнитура към месо.
И още един начин за пълеж на картофи