Пица

Малко история на пицата и как се прави добра пица



За перфектното тесто за пица  са нужни 

  • 1 кг брашно,
  • 3 гр мая
  • 20 гр захар, 
  • 50 гр зехтин Extra Virgin  
  • 30 гр сол. 
  1. Брашното трябва задължително да е пресято, за да се обогати с кислород, а той от своя страна да помогне за набухването. Самото брашно трябва да финно смляно-тип 500 (италианското е тип 00) и тип 0=650
  2. Солта се оказва много специална съставка, тъй като от момента, в който ще я добавите, зависи успехът на цялата пица. Според италианския готвач солта трябва да се сложи последна, защото е хигроскопична. От своя страна, маята съдържа 80-85% вода, а солта може да я неутрализира. По този начин се прекъсва процесът на набухване.
  3. Количеството вода пък трябва да е равно на 50% от брашното, т.е на 1 кг брашно, са ни нужни около 450 милилитра вода. Тя трябва да е топла, но не гореща, за да не убие ефекта на маята.
А самата рецепта за тесто за пица предполага в съд да сложите половината вода, цялата мая, захарта и зехтина. Към тази смес добавяте брашното, а за финал солта и останалата част от водата. След като всичко бъде замесено, тестото трябва да се обработи. Месенето трябва да представлява внимателно приплъзване с длан, а не с точилка.
След като приключите с тази процедура, вземете тестото и го завийте с влажна кърпа, за да избегнете получаването на коричка. Изчакайте 20 минути и след изтичането им направете малки топки, които се поставят в  някакъв съд който след това се покрива плътно с домакинско фолио, за допълнително набухване.

Ако е съхранявано добре, тестото може да се използва в следващите 6 часа. Същото тесто може да се използва за приготвянето на хляб. Разликата е, че не се правят топки за пица, а се придават формата и теглото, нужни за направата хляб.

Разстелете топчето тесто  с ръце  върху набрашена плоскост , като натиснете с пръсти покрая така,че да се получи крайно ръбче. Сложете в  намазнена с малко зехтин тава за печене. Пицата трябва да има ръбче и да не е претрупана с продукти !!!. 
Поръсете със смлени домати, или доматено пюре или с домашно приготвен доматен сос (Доматено пюре се  сварява  на слаб огън, добавете чесъна, босилек и сух риган , и накрая  сол и черен пипер) . Гарнирайте със сирене по избор и овкусете с босилек.
Първият слой на сирене се поставя под плънката!
Това е най-долния слой на сиренето , поставяйки го  под плънката, ще се стопи по време на печене, ще се разтече и разпростре в краищата на пицата (което много хора обичат), а най-горния слой на сирене изсъхва бързо. И затова моцарелата е най-подходяща за тази цел "пластичност".  Съотношението на долните и горните слоеве на сирене около 60% / 40%. 

В плънката може да сложите какво си решите - шунка, салам, кремвирш, бекон,настърган кашкавал, маслини лук,чесън,чушки идр. (Ако има в плънката  съставки като, например, сурово месо, пиле, суров лук, и т .н. то тяхната  обработка да е предварителна - мариновани или  леко запържени) - по ваше желание и фантазия -или каквото имате в хладилника, но помнете, че плънката трябва да е в умерени количества(да не е претрупана с продукти).А ко ще слагате салами или морски дарове, направете го преди печенето. Ако ще добавяте прошуто, то направете го след като пицата е готова. 

  Накрая напръскайте леко със зехтин, за да се предпазят продуктите от изгаряне. Отгоре може да поръсите с риган /или  прясно смлян черен пипер/.
  Получената пица се пече в силно сгорещена фурна чиято температура може да достигне 400 градуса и повече-за около 8-10 минути  докато  е напълно опечена, в зависимост от избраната дебелина на тестото(колкото по-тънка е, толкова по-бързо става).

Разбира се, вкусът от изпичането в пещ е несравним, но трудно постижим в домашни условия...
 Да ви е сладко !!!

Популярни публикации от този блог

Празена кашичка

Колибарска салата

Шницел