ЩОЛЕН

Необходими продукти:

Основни

500 г. брашно + за омесване
100 г. захар
пакетче суха мая за хляб
250 мл. прясно мляко
2 пакетчета ванилия
200 г. краве масло

Подправки

щипка прясно настъргано индийско орехче
щипка смлян карамфил
щипка сол
счукан кардамон на върха на лъжичката

Овкусители

60 г. бадеми
200 г. стафиди, предварително накиснати в коняк
100 г. коктейлни череши
60 г. захаросани портокалови корички

Прясното мляко се затопля на слаб котлон. В него се размива маята с малко захар (захарта активизира дрождите в маята, с което си гарантирате, че сладкишът ще е по-пухкав). В голяма тава се поставят брашното, захарта, подправките и ванилията. В средата се прави кладенче, в което се сипва маслото и маята с млякото. Замесва се меко тесто. В него се добавят портокаловите корички, черешите и бадемите. Меси се още малко, докато тези допълнителни съставки се разпределят равномерно навсякъде.

Формата на щолена наподобява новородения младенец, повит в пелени.
Тестото се покрива с фолио, в купа, намазана с олио. Оставя се да почине за около 2 часа. Премесва се отново. Поставя се в тава за печене, покрита с хартия, за да не залепне. В тази форма се оставя да втаса още около час.

Пече се на 180°C в предварително загрята фурна за 1 час.

Още топъл се намазва с масло и се поръсва с пудра захар. Щом изстине, се увива във фолио и се поставя на хладно да отлежи. Преди да го нарежете и поднесете, отново го поръсете с пудра захар, за да има по-свеж вид.

Характерно за щолена е времето, в което той отлежава, за да стане по-вкусен. То може да е от 5 до 20 дни. Затова сладкишът трябва да се приготви известно време преди Коледа. Докато отлежава, той поема всички аромати на съставките и подправките в тестото, а вкусът става плътен и наситен. Щоленът се поръсва обилно с пудра захар и така се запазва за по-дълго време..
източник

Популярни публикации от този блог

Празена кашичка

Колибарска салата

Шницел