Крем карамел

Съставки:
- 1 литър прясно мляко
- 8 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ванилия
За карамела
- 1 к.ч. захар
Приготвяне на карамела:
В тефлонов тиган се слагат захарта и 1/3 ч.ч. вода. Изчаква се да се разтопи захарта и да придобие златист цвят. Важно е да не се бърка по никакъв начин. За да бъде течността равномерна навсякъде е достатъчно само да повдигнете тигана и тя се разлива. Щом е готов карамелът е нужно да се махне веднага от котлона, за да не прегори. Разлива се по чашките.
Приготвяне на крема:
Млякото се затопля и се прибавя захарта. Бърка се до пълното й разтапяне. В купа се разбиват яйцата. Смесват се с мляко и се добавя ванилията. Получената смес се прецежда и се налива в чашките. Нареждат се в тава и тя се пълни до половината на чашките с вода. Пече се на 150 градуса до зачервяване. Водата не трябва да завира. Ако това се случи, се добавя студена вода или лед. Изчаква се добре да се охлади вече готовият крем карамел. Обръща се в чинийки, като се прекара нож между чашката и сместа. Жак Пепен разкрива трика, че не трябва да се върти ножа, а самата чашка.

Популярни публикации от този блог

Празена кашичка

Колибарска салата

Тибетски хляб (бърз хляб)