Продукти: Праз лук-3-4 малки стръка.,3-4 супени лъж. олио,2-домата(или доматено пюре-1-2 суп. лъжпюре или доматен сок(да не е сладък)-3/4чаена чаша),1/3 суп.лъж сол,магданоз-2-3 стръка,червен пипер-1/2 суп.лъж.,брашно-1-2 суп. лъж,вода Приготвяне: Почистеният,измит и дребно нарязан на кръгчета праз лук се задушава заедно в олиото до полуомекване.Добавя се и доматите(доматеният сок).Отделно(в малко тиганче ) се запича брашното ,като непрекъснато се бърка докато добие златист цвят след което се добавя вода докато се получи рядка каша.Добавя се в тенджерата към праза и доматите.Бърка се докато заври(ако е гъсто се добавя още вода - докато ви хареса гъстотата) Добавя се и нарязан магданоз.След като заври- се захлюпва с капак и се изключва котлона ,като се оставя да ври без да се измества от котлона. Можете да подправите на вкус с лимонов сок
Продукти: картофи – 1 кг. , лук – 1 глави, моркови – 1 бр. , царевица – 200 гр. ,магданоз, сол, олио Приготвяне: Сваряваме картофите цели. Обелваме ги и наря зваме на ситни кубчета. Прибавяме царевицата от консерва. Морковите се измиват и почистват добре. Настъргваме ги на средно ренде. Към тях добавяме и ситно нарязаният лук. Накрая добавяме магданозът, солта и олиото.
Съставки: - 1 ½ ч.ч. пълнозърнесто брашно (може и ръжено, брашно от дурум или камут) - 1 ч.ч. вода - 1 ч.л. сода - сол на вкус - 2 с.л. зехтин Начин на приготвяне: Всички съставки, без зехтина, се разбъркват до получаването на еднородно лепкаво тесто. Зехтина се сипва в тиган. Когато той загрее, тестото се изсипва отгоре докато се образува питка. След това се добавят 2 с.л. вода по края на тестото и се захлупва с капак. Пече се 8-10 минути от едната страна на средна температура. После се обръща и се пече още 5 минути от другата.